19 Mayıs 2012 Cumartesi

Aşı Tablosu



 

Aşı Tablosu

Bazı anne babalar aşıların olası riskleri ve aşısı yapılan hastalığın zaten çok ender görülmesi gibi nedenlerle çocuklarını aşılatmak istemeyebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki, bazı hastalıkların seyrek görülmesinin nedeni yapılan aşılardır ve aşılar çocukları gelişme bozukluğu, sakatlık ve ölüme yol açabilecek birçok hastalıktan korur. Çocuğunuzu aşılatarak yalnızca onu korumakla kalmaz, hastalığın ortadan kalkmasına da katkıda bulunursunuz.
  • Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar sırasında çocuğunuza aşı yaptırmayın. Aşıdan önceki hafta içinde antibiyotik almışsa aşılamayı erteleyin.
  • Aşı, bebeğinizde hafif ateş yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle 24 saat içinde belirli aralıklarla ateşini ölçün, yükselirse doktorunuzun önereceği dozda Parasetamol şurubu verin. Aşı yerinde küçük, sert bir şişlik oluşabilir. Bu şişlik birkaç hafta içinde yok olacaktır.
  • Kızamık aşısından sonraki on gün içinde ateş ve deride döküntüler ortaya çıkabilir. Kabakulak aşısı da üç hafta sonra yüzde hafıf bir şişme yapabilir.
  • Başka bir belirti ortaya çıkarsa, çocuğun ağlaması değişir ya da ateşi 38 °C'yi geçerse hemen doktorunuzu arayın.
AŞI TABLOSU
Doğumda
BCG + Hepatit B
1. ayda
Hepatit B
2. ayda
Difteri + Boğmaca + Tetanos (DBT) + Çocuk Felci + BCG* + HİB
3. ayda **
DBT + Çocuk Felci + HİB
4. ayda **
DBT + Çocuk Felci + HİB
6. ayda
Hepatit
9. ayda
Kızamık
16 - 24. ay
DBT + Çocuk Felci + Kızamık (veya Kızamıkçık, Kabakulak)


*
Doğumda yapılmamış ise.
**
DBT, Çocuk Felci ve HİB aşıları 1 ay yerine 2 aylık aralarla da yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder